Az illóolajok előállításának módszerei
Vízgőz-desztilláció
Desztilláció: folyadék-lepárlás. A legismertebb módszer, legtöbb növényi olaj kivonásánál ezt alkalmazzák. Egy edényben gőzt áramoltatnak át a növényi részeken. Az illóolaj a hő hatására elpárolog és a gőzzel együtt távozik. Ezt átvezetik egy csőrendszeren keresztül egy hűtőtartályon, ahol lecsapódik, újra cseppfolyóssá válik. A olaj általában a víz színén lebeg, mert kisebb a fajsúlya. (De van néhány olyan is, ami nehezebb.) Így már az illóolajat külön tudják választani a víztől. A folyamatot meggyorsíthatják, ha nyomáskülönbséget hoznak létre a lepárló edényben. (Ezen a módon működik a pálinka főző edény is, amit szoktak házilag is készíteni.)
Hidegen sajtolás
A gyümölcsök héjából préselik ki ezzel a módszerrel az illóolajat. A gyümölcs húsát és belső fehér héját eltávolítják. Majd a héjat összepréselik és a folyadékot állni hagyják. Az illóolaj a tetejére emelkedik, így könnyen eltávolítható belőle.
Lepárlás
A koncentráltabb illóolajok lepárlással készülnek. Általában a virágoknál alkalmazzák. Kicsit hasonlít a vízgőz-desztillációhoz, de itt a virágokat hermetikusan zárt tartályokba teszik és oldószert alkalmaznak. Az oldószer lassan végigfolyik a virágokon, kioldja belőlük az illóolajat és az a lepárlóba csöpög. Az oldószert desztillálással távolítják el a párlatból. Visszamarad egy kocsonyás anyag, ami tartalmazza az illóolajat és a virág természetes viasz anyagát, amit alkohol segítségével vonnak ki belőle.
Áztatás
Ezt a módszert otthon is alkalmazhatjuk. Leveleket vagy virágokat tegyünk egy tiszta üvegbe kb. egyharmad részig, kétharmad részben pedig töltsük fel jó minőségű bázisolajjal, pl. mandulaolaj, szőlőmagolaj. Az üveget légmentesen zárjuk le, mert különben a bázisolaj megavasodhat az áztatás folyamata alatt. Tegyük sötét, meleg helyre. Amikor a növény megbarnul, cseréljük ki frissel. Attól függően, hogy milyen töménységű olajat szeretnénk, ismételhetjük meg a növény lecserélését. Végül szűrjük le és máris használhatjuk. Ezzel a módszerrel parfümöt készíthetünk saját magunknak. Ha valakinek sok rózsa van a kertjében, a rózsaszirmokból megkísérelhet magának rózsa illatú olajat készíteni. Sok sikert hozzá!
Szűrés
Ez a legújabb eljárás, ami hasonlít a vízgőz-desztillációhoz, de ennél a gőz a növény felett képződik és lefelé szűrődik át rajta. Aztán egy csövön keresztül egyre hűvösebb tartályokon halad keresztül, így telítetté válik. A következők már megegyeznek a desztillációval. Ezzel az eljárással szilárd növényi- és fás részekből is kivonható illóolaj. A folyamat melléktermékeként aromás vizek keletkeznek.
Alkoholos kivonás
Ezzel a módszerrel készítik a jázmin olajat, mivel a virág illata a vízgőz-desztillácónál a hőtől károsodna. A virág szirmait vegytiszta zsiradékba szórják, amely magába szívja az illóolajat. Az elhervadt szirmokat addig cserélik frissre, míg a zsír telítődik. A szirmokat kiszűrik és a zsírt alkoholban oldják, így tudják a jázmin olajat különválasztani.
|