Általánosan
 
Felhasználás
 
Olajok
 
Receptek
 
Egészség linkek
 
Gyerekeim munkái
 
Látogasd meg!
 
Szavazások
Lezárt szavazások
 
Szavazásokról
 
Teák

Tea készítés a gyógynövényekből

Fűben-fában orvosság - tartja a régi mondás.
Nagyon sok növény rejt gyógyító hatóanyagokat, szinte minden betegségre találhatunk gyógymódot.
Általános felhasználásuk a vizes kivonat, a tea.

Azért írok a teákról, mert a gyógynövények ezt a felhasználását ajánlom legtöbbször belső használatra az illóolajok helyett és mellett. Kettős célt érünk el vele. Az első, hogy bevisszük a szervezetünkbe a hatóanyagokat, ha nem is olyan töménységben, mint az illóolajokkal. A második, hogy folyadékot iszunk, mert naponta 1-3 liter is ajánlott lenne és ezt kevesen isszák meg. Testünk nagy része víz, ezért sok folyadék kell az egészségünk fenntartásához, hogy rendszeresen "átmosódjon".

A tea készítési módok

Forrázással

Virágokból, levelekből, füvekből, illóolajat tartalmazó termésekből (ánizs, édeskömény) és a keverékeikből készítünk ezen a módon teát.
A forrásban lévő vizet öntjük a gyógynövényre, lefedjük, 5-10 percig állni hagyjuk, utána leszűrjük és fogyasztjuk.

Főzéssel

Gyökerekből, kérgekből, fás növényi részekből és keverékeikből.
A forrásban lévő vízbe dobjuk a teát, az edényt lefedjük, majd gyengén 5-10 percig forraljuk, még forralás nélkül 20-30 percig állni hagyjuk, utána leszűrjük és fogyasztjuk.

Áztatással un. macerálással

Bogyókból készítjük így a teát. A bogyókat összezúzzuk és langyos vízbe beáztatjuk 6-8 órára. Fogyasztás előtt felmelegíthetjük, de ne forraljuk.
A csipkebogyó teát készítjük így, ami sok C-vitamint tartalmaz és az tönkre menne a forralástól.
De a gyógynövényekre jellemző összetettséget mutatja a csipkebogyó. A magjai vesekőoldó anyagot tartalmaznak, de azt az összetört magokból 15 perc főzéssel tudjuk kivonni, de ekkor már nem lesz benne a vitamin.

 

A teák ízesítése

Szerintem gyógynövényből készült teákat ízesítés nélkül kellene fogyasztani, de ha valaki nem tudja magában meginni, akkor is csak mézzel szabadna édesíteni.
Az emésztési problémára fogyasztott teát csak natúr kell meginni étkezés előtt, tilos bármivel édesíteni őket.

Mennyiségek

Minden gyógynövénynél megvan, hogy milyen adagokat kell alkalmazni a tea készítésnél. Én gyakorlatban csak annyit szoktam változtatni rajta, ha gyereknek készítem, akkor az elkészített teát vízzel felhígítom, hogy az ő adagjukban kevesebb hatóanyag legyen. Szerintem nekik kevesebb elég.
A másikfelét igya meg a gyógyító, neki is jót fog tenni!

Egy-egy fajta teát ne használjunk hosszabb ideig, legfeljebb 3-4 hétig.

1. Ráunhatunk annyira, hogy elmegy a kedvünk is tőlük, aztán egy ideig nem fogunk használni teákat.
2. Olyan sokféle hatóanyag összetételűek a gyógynövények, kár lenne nem kihasználni változatosságukat.
3. Vannak gyógynövények, amiket nem is szabad folyamatosan fogyasztani. Például a csalán, ami közkedvelt roboráló-erősítő, de erős vizelethajtó hatása van, és ez gyengítheti a szervezetünket.

 

HáziPatika.com-on találtam ezt a cikket a gyógynövényeket, teákat. Közzé teszem itt is:

"Mitől is gyógytea a gyógytea?

A természetben fellelhető gyógynövények rendkívül gazdagok hatóanyagokban. Mindegyiket más-más hatásmechanizmus jellemzi, melyeket az ember tapasztalata és tudása alapján ősidők óta igyekszik hasznosítani. Ma már olyan komolyan és mélyrehatóan foglalkoznak a gyógynövények kutatásával, hogy egyes egyetemeken külön tanszék szerveződött erre a feladatra. Nemcsak a problémákkal küzdő, beteg embereknek van szükségük gyógynövényekre, hanem azoknak is, akik fontosnak tartják egészségüket, és annak megőrzésére gondot fordítanak. Vannak olyan gyógyteák (citromfű, csipkebogyótea), melyeket sokan napi üdítő- és frissítőfolyadékként fogyasztanak, ezzel megkímélve magukat a magas cukor-, szénsav-, vagy foszfortartalmú italok fogyasztásától. A gyógynövényekből készült teák ma már nemcsak a gyógyszertárak polcait díszítik, hanem megtalálhatók a gyógynövény-szaküzleteken túl az élelmiszerboltok, drogériák és a bevásárlóközpontok árukészletében is. A frissítő teák forrón vagy hidegen, ízesítve vagy anélkül egyaránt fogyaszthatók. E teák C-vitamin, valamint citromsavtartalma felüdíti, illóolaj-, csersav-, kolin-, flavonid-tartalmának köszönhetően pedig frissíti a szervezetet. A gyógynövény alapú teakeverékek rendkívül hasznosak, mert hatóanyagaik révén segítenek megteremteni a napszaknak megfelelő kiegyensúlyozott állapotot. (Este egy csésze borsmenta tea csodákra képes).
a cikkünk folytatódik a hirdetés után

A helyes lépték a mérték

A különféle gyógyteák élettani hatásait vizsgálatokkal támasztják alá. Természetesen ezen hatások intenzitása egyénenként változik. Ezért ajánlatos a tájékoztatót mindig figyelmesen elolvasni, és a tanácsokat betartani a teakészítés során.
Vannak olyan személyek, akiknél allergia alakulhat ki a gyógynövényekkel szemben. Az arra érzékenyeknek ajánlatos kezdetben egykomponensű teát inniuk és csak fokozatosan bővíteniük a választékot.
Csakis jó minőségű, biztonságos helyről származó teát fogyasszunk.
Egyfajta teát ne fogyasszunk hosszú hónapokon át, 4-6 hét után érdemes abbahagyni. Naponta 1,5 - 2 liter folyadékot ajánlatos meginni, s nagymértékben hozzájárulhatunk egészségünk megóvásához, ha e mennyiség nagy részét a kellemes ízű frissítő gyógyteák teszik ki. A gyógyteák fogyasztásának időpontja és gyakorisága hatásmechanizmusuk alapján változik: a hashajtó és nyugtató teákat este, lefekvés előtt érdemes inni, míg az epebántalmak esetén ajánlott teákat étkezés előtt illetve után érdemes fogyasztani. De a köhögés és a megfázás elleni főzeteket naponta akár többször is ihatjuk. A gyógynövényteák hatóanyagaik révén különféle betegségcsoportokra hatnak: ilyenek a gyomor- és bélbetegségekre, szív- és érrendszeri betegségekre vagy akár az idegrendszer működésére és bőrgyógyászati panaszokra ható teák. Az egykomponensű gyógyteák olyan termékek, amelyeknek alapanyaga kizárólag a gyógynövény hatásos része, vagyis maga a drog. A bioteák viszont olyan gyógynövény alapú teák, amelyek megfelelnek a biotermékekre vonatkozó jogszabályi előírásoknak - termőhely, gyűjtés, szárítás, feldolgozás stb. - és ezt szigorú dokumentációval tudják igazolni.

A gyógyteák engedélyezése
A gyógyteák forgalmazásának engedélyezése a Gyógynövény Kutató Intézet Rt. hatáskörébe tartozik, ha csak egyféle alapanyagból állnak (például a csipkebogyó tea).
Az intézet mintát vesz a gyógynövényekből, és megvizsgálja a "drogot" (a gyógynövény szakma szakkifejezése), hogy megfelel-e a gyógyszerkönyvi előírásoknak. Ha a bevizsgálás rendben lezajlik, és semmilyen rendellenesség nem mutatkozik, akkor a termék megkapja a forgalmazási engedélyt (jól látható módon fel kell tüntetni a csomagoláson), ami garancia a minőségre.
A következő adatokat kell feltüntetni a gyógytea dobozán: a gyógynövény magyar és latin neve, a kiszerelt gyógynövény tömege, a gyártó, az importáló, a kiszerelő cég neve, székhelye és telephelye, a hatósági forgalomba hozatali engedély száma a kiszerelés kelte, és a felhasználhatóság határideje (lejárat ideje), a tea alkalmazási és/vagy elkészítési javaslata. Nagyon fontos, hogy csak engedéllyel rendelkező, bevizsgált gyógyteát fogyasszunk.

A gyógyteák készítésének aranyszabályai
A teakeverékekből házilag szaknyelven vizes kivonatokat készíthetünk, melyek a következők: forrázat, főzet, hideg vizes kivonat.
A kivonás eljárását mindig a szóban forgó gyógynövény és annak hatóanyaga határozza meg.
Azoknál a gyógyteáknál, ahol a tea a növény virágzatából, leveléből, vagy más lágy részeiből készül (pl. hajtás) és/vagy illóolajtartalmuk magas, a tea a következőképpen készül: a megadott mennyiségű drogot (a növény ezen része tartalmazza a hatóanyagot) az előírásnak megfelelő mennyiségű forrásban lévő vízzel leöntünk, majd lefedjük és 10-15 perc elteltével leszűrjük.
A keményebb, fás szárú növényi részekből (kéreg, gyökér), vagy magas cseranyag tartalmú gyógynövényekből a következőképpen készítünk főzetet: a meghatározott mennyiségű teakeveréket a megadott mennyiségű vízzel felforraljuk, és a forrástól számítva még 4-6 percig főzzük. Ezt követően a főzetet rögtön leszűrjük.
Az olyan gyógynövényekből, amelyek hatóanyagai (pl. nyálkaanyagok) a forró vízben kicsapódnak, vagyis hőre érzékenyek, hideg vizes kivonatot ajánlott készíteni. Ennek elkészítése a következő: az előírt mennyiségű drogot szobahőmérsékletű vízbe helyezzük, és 6-10 órán át áztatjuk, majd leszűrjük.
Megszívlelendő
Fontos, ha teakúrát szándékozunk végezni, előtte kérjük ki az orvos vagy fitoterapeuta segítségét. A nem megfelelően alkalmazott gyógytea akár káros is lehet. A gyógyteák csak bizonyos ideig tartják meg "erejüket", ami növényenként más és más, de általában két év a szavatossági idejük. Ezt követően azonban még felhasználhatjuk őket gyógynövényfürdők készítéséhez. Ha gyógytea-kúrát tartunk, a tünetmentesség után még egy héttel fogyasszuk a teát, így megelőzhető a betegség újbóli kiújulása. A kúra során nem szabad váltogatni a teát, mert az káros is lehet egészségünkre nézve!

Tipp
Reggel készítsük üdítő friss teát, tegyük termoszba, és azt igyuk napközben. Ízlés szerint ízesítsük mézzel, citrommal.

"Egy csésze tea felfrissíti a testet, kettő pedig a szellemet"
Kínai mondás"

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Egyéb
 
Csomagok
 
Vásárlás
 
Mire? Mit?
 
Beszélgessünk!
 

Hírek,információk,érdekességek a Super Mario világából.Ismertetõk,leírások,játéktesztek. Folyamatosan megújuló tartalom.    *****    STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto